Различни видове килими

Различни видове килими

Може да бъде доста трудно визуално да се разграничи вълнен килим от полипропиленов килим, тъй като съвременното производство на синтетични килими дава възможност да се получат килими, подобни на външен вид на вълнените. Ако обаче потъркате с ръка вълнения килим с малко ръка, тогава ще видите така наречената подложка „да излезе“. Важно е да се разбере, че не самите влакна излизат от вълнен килим, а само остатъчните влакна. Вискозните килими имат същото свойство – „пълзене“ на остатъчните влакна. Този ефект ще изчезне след няколко месеца използване на килима. Нека разгледаме по-подробно материалите от влакна, използвани при производството на килими.

Килими от вълна

Овчата вълна е най-традиционното влакно за килими.

Австралия се счита за най-големия производител на вълна в света. Но това важи само за вълна, използвана за дамаски и тъкани.

Вълната за килими се произвежда предимно в Нова Зеландия и Великобритания.

Качеството на вълната зависи от това от коя част на тялото на овцата е взета. Най-добрата козина е на раменете, най-лошата на задните крака. Освен това качеството зависи от вида на овцете (мериноси, шевиоти, хибриди и др.), Тяхното здраве и хранене, климатичните условия, при които са отгледани. Това е основният показател, който определя цената на килима. Всичко това обяснява значението на внимателното сортиране на вълната (и това се прави на ръка от местното население и до днес) преди по-нататъшна употреба. След сортирането вълната трябва да се почисти и измие, за да се отстранят прахът, замърсяванията и естествените масла. Едва след това вълнените влакна могат да бъдат предени.

Предимства

Различни видове килими

-Висока износоустойчивост поради еластичността на влакната

-Висока топло и звукоизолация

-Овчата вълна съдържа ланолин, който има благоприятен ефект върху човешкото тяло

Пожарна безопасност

-Трайност

-Недостатъци на вълнен килим:

висока цена

податливост на статичен заряд

ниска устойчивост на петна

излагане на мухъл и молци

може да причини алергии

Производителите се научиха частично да компенсират тези недостатъци, използвайки специални импрегнации против мръсотия, антистатици и молци.

Вълнените килими, за разлика от синтетичните, трудно се боядисват, така че килимите от вълна са предимно естествени, спокойни тонове.

You May Also Like