Особености при производство на винота розе

Разнообразие от вино розе

В много страни от ЕС производството на вино розе чрез смесване на червено и бяло е забранено – експертите са сигурни, че появата на такива нискокачествени винени смеси би се отразила негативно върху конкурентоспособността на европейските вина на световния пазар.

Почти единственото изключение, когато се допуска смесване на червени и бели вина, е създаването на розово шампанско. За него не само червено вино (обикновено не повече от 20%) се смесва с бяло, но и вина от различни години. След това се добавя т. нар. „триажен ликьор“ – тръстикова захар с резервно вино и мая. Сместа се бутилира и се оставя за вторична ферментация, по време на която виното се насища с въглероден диоксид и става пенливо. Много е трудно правилно да се изчислят пропорциите на компонентите на сместа и времето на експозиция на розовото шампанско. Така че то представлява само около 1% от обема на производството на тази напитка. Много малко, въпреки че много хора го харесват и се търсят.

Особености при производството на вината розе

Технологията за производство на розе вино е подобна на производството на бяло вино, има разлики само в началния етап. Има два основни метода за производство на розе вино: директно пресоване и накисване. В първия случай тъмното грозде се изцежда, но сокът (той е светъл в гроздето от повечето сортове) много бързо се отделя от кората. Има време само леко да се оцвети, а виното от него има светло розов цвят. Вината, приготвени по тази технология, понякога се наричат ​​сиви вина.

Във втория случай сокът от тъмно грозде все още настоява върху кожата. Но ако за производството на червено вино сокът се остави да ферментира с кожата за около седмица, тогава, за да се създаде розово вино. Е достатъчно пулпата да се задържи в сока за около три часа. Този метод ви позволява да получите вина с по-богат нюанс и вкус.

You May Also Like