Манастирите в България история на възникване

Манастирите в България история на възникване, полезна и интересна информация от експертите по почивки в България – holidaybulgaria.com. Там ще намерите подробна информация за туристически маршрути за манастири в България

Манастирите в България

Ролята на българските манастири през епохата на османското владичество е положителна, поради превръщането тогава на религията в щит на народността (1). В манастирите се запазиха българският дух, език и българска книжнина. Те извършиха духовната спойка на народа, затвърдиха неговото единство, намерило израз в еднаквата вяра и еднаквия език.

Още в XV в. Народът започва да възстановява част от старите манастири на мястото на разрушените от завоевателите като израз на желанието да устои на асимилаторските стремежи на потисника чрез вярата и културата си. В манастирските библиотеки се опазват от унищожаване ценни ръкописи, използувани днес като източник за изучаване на историята и културата на народа ни.

Борба срещу робството

В по-късните векове на робството те първи започват борбата за национално самоосъзнаване. В тях най – напред се организират килийни училища като форма за поддържане грамотността на народа. Те създадоха Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Иларион Макариополски и други борци за национална независимост. Цялата многостранна дейност на манастирите в тази епоха се явява фактор за българското Възраждане – не само духовно, но и възраждане на българското изкуство – живопис, иконопис, дърворезба и архитектура, чиито шедьоври са се запазили и до днес.

Нашите манастири не са били чужди на борбата на българския народ срещу турските поробители. Едни от тях са били сигурно убежище и са осигурявали подслон на борците за народна свобода, други са служили за сборище на същите, а трети са дали от своята среда дейци, застанали начело на революционната борба – дякон Игнатий – Васил Левски, отец Матей Преображенски – Миткалото, поп Харитон и др.

Открито участвали в Априлското въстание в 1876г. и силно пострадали от отмъщението на освирепелия враг са Дряновският, Батошевският, Новоселският манастири. Други съдействали на русите в Руско – турската освободителна война. Те осигурявали пътя им през Балкана или отстъпвали сградите си за настаняване в тях на руски военни болници.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

You May Also Like