Йога докато пътувам защо да не спирам

Йога докато пътувам защо да не спирам, интересна и полезна информация от опитните йога инструктури на yogasofia.com. Там може да намерите много и полезна информация с йога дихателни упражнения за всеки.

Йога докато пътувам

Пътуванията могат да бъдат преживявания, които променят живота. Възможността да избягате от рутинния начин на живот за няколко дни на място, на което никога преди не сте били, може да бъде наистина релаксиращо и подмладяващо.

Но пътуването може да бъде и доста стресиращо – както физически, така и психически. Пътуването може да наруши установените ни редовни модели на живот. Промените в часовата зона и приспособяването към непознати нови места могат да попречат на нашия телесен часовник, модела на съня, докато източват енергията ни.

По време на пътуването сме изтласкани извън нашата зона на комфорт, принудени да мислим на крака и да намерим спокойствие сред хаоса. Предизвикателствата на пътуването могат да генерират безкраен запас от препятствия и проблеми, които могат да бъдат възможности за растеж и намиране на сила.

Ефектите от пътуването могат да бъдат по-сериозни при често пътуващи. Те могат да имат дълбоки физически, физиологични, емоционални и социални последици. Някои често срещани нежелани реакции включват тревожност, нередовен или липса на сън, самота, изтощение, наддаване на тегло и цялостен стрес.

Комбиниране на йога с пътуване

Тук йога може да бъде полезна. Това може да бъде начин за справяне с някои от тези нежелани проблеми. Йога ни дава възможност да дишаме насред суматохата, позволява тихо размишление сред целия шум и подобрява фокуса. Практикуването на асани и медитация по време на пътуване ви позволява да се свържете с вътрешното си Аз, както и да растете и да намирате сила.

Пътуването може да бъде физически изтощително с дългите часове на пътуване до работното място, неудобни позиции за сядане и много напрежение, което ви оставя без енергия в края на деня. Докато сте на път, може да е трудно да посветите дълго време на редовна йога практика.

Все пак силно се препоръчва да отделяте няколко минути всеки ден на йога, дори докато пътувате. Не е необходимо да имате специално оборудване за практикуване на йога на път. Само малко мотивация и малко пространство за разтягане са достатъчни. Дори няколко минути всеки ден, прекарани в тихо размишление, могат да усъвършенстват гледната ви точка за вашето пътуване.

И така, какво ще кажете за интегрирането на йога практиката, за да направите пътуването по-душевно? Тази комбинация ще направи трансформиращо изживяване. Ето пет предимства от практикуването на йога дори докато сте на път.

Намалена тревожност и подобрена релаксация

Докато пътувате, сте изложени на смесени емоции: вълнение, стрес, безпокойство и нервност. Практикуването на йога тренира фокуса и вниманието ви върху тялото и дишането, като по този начин помага за смекчаване на тревожността и освежаване на мисловния процес.

Насърчавайки релаксацията, нивата на кортизола (хормонът на стреса) намаляват, което допълнително намалява общите нива на стрес. Проучванията установяват, че последователната практика на йога води до значително повишаване на нивата на серотонин и намаляване на нивата на моноамин оксидаза (ензим, който разгражда невротрансмитерите), което води до намаляване на депресията.

С редовната практика на йога и медитация се подхранва по-дълбоката връзка между себе си и заобикалящата природа. Тази взаимовръзка води до по-голямо емоционално и подобрено психическо благополучие, което може да бъде допълнително подобрено с редовни сесии за медитация.

Подобрен сън

Неудобното сядане и забавянето често водят до нарушен сън. Йога е един от най-добрите начини да се справите с това естествено и лесно. Проучванията са установили, че йога подобрява не само качеството на съня, но и неговата продължителност. Възстановяващите йога пози като Баласана, Савасана, Бадха Конасана и др. помагат за отпускане на тялото и успокояване на ума, което води до по-добър сън. Медитацията може също да успокои сетивата ви, което води до спокоен сън.

Редовните йога сесии – особено тези, които нежно разтягат гръбначния стълб – могат да стимулират притока на кръв през тялото, да помогнат за борба с умората и да повишат жизнеността. Също така може да помогне за противодействие на някои нездравословни ефекти от дългите заседнали периоди на седене.

Средство за стойка и болки в гърба

Повечето йога пози имат своя акцент върху укрепването на мускулите на гърба, корема и ядрото. Тези мускулни групи са от съществено значение за подпомагане на тялото да поддържа правилна изправена стойка. Също така позволява гладкото функциониране на тялото.

Няколко минути йога пози и извивания назад, които разтягат гръбначния стълб, помагат за подобряване на естествената стойка. Както и за тонизиране на по-слабите мускули на тялото. При добре подготвени мускули на гърба и сърцевината болките в гърба са значително намалени или дори напълно предотвратени.

Управление на теглото

Йога не само изгаря калории, но и намалява нивата на кортизол, което допринася за загуба на тегло. Йога позите работят върху всички мускулни групи в тялото, като ги укрепват и същевременно облекчават напрежението.

Пътуването и празниците представляват отклонение от нормалното, включително вашата редовна диета и хранителни режими. Редовното практикуване на йога гарантира, че сте наясно с тялото си и по този начин сте мотивирани да се храните внимателно. Практикуването на пози като Ardha Matsyendrasana, Dhanurasana, Uttanasana и др. може да ви помогне да запазите храносмилателната си система кондиционирана. Така ще можете да се насладите на кулинарното изживяване, без да се притеснявате за калории и телесни мазнини.

Подобрено умствено функциониране

Йога ви помага да се съсредоточите върху настоящия момент, като същевременно развивате осъзнаването на ума и тялото. Редовното практикуване на йога може да подобри паметта ви и (изненадващо!) дори нивата на IQ. Известно е, че медитацията подобрява уменията за решаване на проблеми и задържането на информация.

Подмладете се, като практикувате асани и пранаяма техники. Редовната практика насърчава спокойствие, детоксикация и цялостно подобряване на качеството на прана в тялото. Като по този начин ви поддържа енергични през целия ден.

Заключение

Практикуването на йога по време на пътуване е полезно както за тялото, така и за ума. Взети заедно, комбинацията от йога асани, пранаяма и медитация действат, за да ви подмладят отвътре навън. Като по този начин ви позволяват да поддържате здрава конституция, спокоен ум и положителна перспектива.

Имайки предвид многобройните ползи от поддържането на практиката си, докато сте на път, мотивирайте се да практикувате йога, докато пътувате, за да поддържате цялостното здраве на тялото, ума и душата. Насладете се на щастливо и здравословно време на път!

Интересни снимки, може да видите ТУК

Полезно видео, с йога упражнения за 30 дни, може да видите тук – Day 1 – Ease Into It – 30 Days of Yoga

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

You May Also Like