Защо да използваме биореактори за пречистване на отпадни води

Еко процес

Използването на биореактори за пречистване на отпадни води е щадяща технология към околната среда. Тя е базирана на естествен природен процес, който в инсталациите е ускорен. Принципът на работа е базиран на естественото унищожаване на органичните отпадъци, които в случая са храна на бактерии и микроорганизми, които се намират във водата. Тези микроорганизми се съдържат в активната уайка, която след пречистването на водата се отделя от нея. Сепарирането става в едно от отделенията на биореактора, като водата се утаява. След това бистрата вода се прелива и се събира в шахта, а утайката се сгъстява чрез обратния проце, при който водата се отцежда или изпарява.  Не се изисква химическа обработка на водата.

Дизайн

Станциите с биореактори за пречистване на отпадни води се състоят само от един биореактор за разлика от конвенционалните, при които има няколко части. Това прави биоинсталациите по-компактни и удобни. Друго предимство е, че не заемат място, но при нужда капацитетът им може да бъде увеличен. Биореакторът има някоко отделения, където се извършват основните процеси на третиране на водата. Конструкцията може да се монтира на двора, в мазето или в специална за това постройка. Биореакторът позволява използването му както в еднофамилни къщи, така и за заведения, хотели, дори за населени места или общини до 10000 човека.

Евтини и с възможност за рекострукция

Както вече  се спомена по-горе, дизайнът  е семпъл и контактен. Използваната технология е природен процес,  което прави инсталацията евтина. Наред с това поддръжката е лесна, тъй като не изисква непрекъснато наблюдение и контрол на процеса. Това води до ниски работни разходи. Възможността да не се прави изцяло нова инвестиция, а да се реконструира и модернизира съществуваща пречиствателна инсталация също води до оптимизиране на разходите, в сравнение с тези при чисто нова. Така се оптимизират и разходите при вече съществуващи пречиствателни станции.

Ефективни

Технологията, идползвана в пречиствателните станции е чрез създаване на активна утайка, съдържаща микроорганизми, които по естествен начин да пречистят отпадните води от органични вещества. В ускоряването на процеса е включено и предварително сгъстяване на утайката, което позволява на пречиствателната станция да работи с по-малко количество. Активната утайка е по-концентрирана. Биореакторът съдържа установка за утайка, чрез която не само се сгъстява, но и излишното количество се отстранява, а животът ѝ се удължава. Като прибавим и лиспсата на неприятни миризми, заради аеробния режим на работа на пречиствателната станция. Биоинсталацията за пречистване на отпадни води е най-доброто решение както за отделните домакинства, така и за цели общини.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *