Закупуване на винетки в различните страни в Европа – част 2

Закупуване на винетки в различните страни в Европа

  • Словакия и нейните винетки

В Словакия винетки се изискват само за шофиране по магистрали. Карта на платените пътни участъци можете да намерите тук.

От 1 януари 2016 г. в Словакия е в сила електронна винетка.

Винетката може да бъде закупена онлайн, на гранични контролно-пропускателни пунктове, които са отворени 24 часа в денонощието, на отделни бензиностанции или на пунктове за продажба, маркирани с логото „е-винетка“ („eznámka“).

  • Словения

В Словения винетка се изисква само за шофиране по магистрали. Тук можете да видите диаграма на платените участъци от магистралите.

По-добре е да закупите винетка на ГКПП, които работят 24 часа в денонощието, веднага след преминаване на границата.

На снимката по-долу пунктът за продажба на словенски винетки на границата с Хърватия се намира непосредствено след контролно-пропускателния пункт от дясната страна. Магистрала E59 от Загреб до Марибор.

  • Чехия

В Чехия винетка се изисква само за шофиране по магистрали. Тук можете да видите диаграма на платените участъци от магистралите.

Винетката може да бъде закупена в специални пунктове за продажба при преминаване на границата, които работят 24 часа в денонощието или на бензиностанция веднага след преминаване на границата.

Стрелката на снимката показва мястото за продажба на чешки винетки на границата с Австрия. Магистрала E461 от Бърно до Виена.

От 1 декември 2020 г. електронните винетки са в сила в Чехия.

  • Швейцария

В Швейцария не всички пътища изискват валидна винетка. Кои от тях са платени, можете да видите на картата.

Винетката може да бъде закупена на митницата при преминаване на границата, в пощенските станции, на бензиностанциите или в офисите на Туристическия клуб на Швейцария.

Платените пътища в България са обозначени със специален знак

Автомобилите се движат по тези пътища срещу заплащане, което всъщност представлява винетката. Той се формира, като се вземе предвид категорията на транспорта и продължителността на използване на коловозите.

Не е необходимо да плащате, когато шофирате по градски, областни и околовръстни пътища

You May Also Like